Döntöttek az EU hatalmasságai és 109 milliárd eurót kap Görögország, hogy kilábaljon és megmeneküljön az államcsődtől. Ez a hír. 

Gondolkodtam egy kicsit. Ez hatalmas összeg, de milyen eredménye lesz? Miért most kapta meg a hitelt? Miért nem előbb? Vagy később? 

Hallottam, olvastam sokféle magyarázatot, sok gondolat fogalmazódott meg sokakban. Csak úgy salátaként összedobálok egy párat. Görögország tengeri padozata alatt hihetetlen nagy földgázmezők rejtőznek. A világ tengeri szállítmányozásának 40%-a görög tulajdonú hajókon, tankereken történik. Kína európai exportjának hajón szállított termékeinek 60%-a görög hajókon történik. Kínai beruházók vásárolnák fel a pireuszi kikötőt és a szkaramangaszi hajógyárat és szárazdokkokat. Európa egyik legnagyobb turisztikai nagyhatalma Görögország. Európa egyik legmodernebb és leghatékonyabb légi és tengeri katonai egységei a görög hadsereg. A pilótaképzés európai központja a görög légi kiképző központ, ahol nem csak a katonai, hanem a polgári repülést is a legmagasabb szinten végzik. Nem folytatom a sort.

Hihetetlen háttér. Az állam meg csőd szélén táncol. Egy független gazdasági elemző szerint, ha Görögország bizonyos adózási kedvezményeket ajánlana fel a görög hajómágnásoknak és azok vállalnák, hogy a felújított szkaramangaszi, kalamatai, voloszi, thesszaloniki kikötőkben végeztetnék el a hajóik rendszeres javításait, felújításait, valamint újra görög zászlók alatt hajóznának és adóznának akkor kevesebb mint 2 (!) esztendő alatt az állam teljes tartozását rendezni lehetne!

Nem tisztem javaslatokat tenni, de miért nem lépheti meg ezeket a görög állam? Ki akadályozza ezeket? Kinek NEM érdeke ez? Mi lenne, ha az Európába szánt kínai termékek a rövidebb úton hajózva nem Hamburgban, Rotterdamban rakná ki az árukat, hanem Pireuszban, vagy Patrasban? Felborulna a német gazdaság? Mi lenne, ha Görögország földgáz vagyona hirtelen kitermelésre kerülne? Apropo, miért is mondta egy német képviselő azt, hogy Görögország adjon el pár szigetet? Vagy miért is kérik számon és kritizálják a görög hadászati kiadásokat? Mert a kicsi 10 milliós Görögország katonai ereje túl izmos, ha meg kellene védenie a saját területi integritását?

Miért lázadoznak és lázítanak a Szkopjei Köztársaság vezetői egy Égei-Macedón Köztársaság létrehozása érdekében?

Kinek az érdeke?

A bejegyzés trackback címe:

https://ghavrilos.blog.hu/api/trackback/id/tr213088659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása